Home / Wydarzenia / Oświadczenie w sprawie manipulacji “Gazety Wyborczej”

Oświadczenie w sprawie manipulacji “Gazety Wyborczej”

W związku z nieprawdziwym artykułem dot. Dnia Narodowej Dumy opublikowanym dziś na stronie internetowej wrocławskiego odziału “Gazety Wyborczej” Zarząd Główny Młodzieży Wszechpolskiej wystosował oświadczenie w tej sprawie.

Warszawa, 19.11.2009 r.

Oświadczenie

W związku z publikacją “Gazety Wyborczej” z 19.11.2009 dotyczącej koncertu zespołu Irydion podczas tegorocznych obchodów Święta Niepodległości oświadczamy co następuje:

– nieprawdą jest stwierdzenie, że Irydion “nie stroni od romansów z neonazistami”; każdy, kto prześledzi teksty utworów zespołu może przekonać się, że treści w nich zawarte jednoznacznie klasyfikują go do grona wykonawców muzyki tożsamościowej i patriotycznej;

– nieprawdą jest jakoby “do grania zagrzewała grupka skinów wyciągających ręce w faszystowskim pozdrowieniu” – niektórzy słuchacze podnosili ręce pokazując gest dwóch złączonych palców

– organizatorzy dołożyli wszelkich starań, by nie doszło do zakłócenia imprezy poprzez zachowania niezgodne z polskim prawem; w trosce o należyty przebieg koncertu, w trakcie jego trwania, po natychmiastowej reakcji ze strony organizatorów wyproszone zostały dwie osoby zachowujące się niewłaściwie;

– organizatorzy nie odpowiadają za treść i zgodność z faktami relacji z koncertu zamieszczanych w internecie lub innych mediach przez anonimowe osoby;

– podzielamy opinię, że wznoszenie rąk w geście tzw. “salutu rzymskiego”, w Polsce powszechnie kojarzonego z okresem niemieckiej okupacji i popełnionych przez hitlerowców zbrodni, jest zachowaniem zupełnie nieodpowiedzialnym i nie mającym żadnego pozytywnego uzasadnienia ze względu na ww.konotacje historyczne.

Młodzieży Wszechpolskiej