Home / Oświadczenie / Oświadczenie Zarządu Głównego Młodzieży Wszechpolskiej w sprawie próby zablokowania Marszu Powstańców Śląskich

Wczoraj doszło do próby blokady legalnego Marszu Powstańców Śląskich, zorganizowanego po raz ósmy przez Młodzież Wszechpolską. Oprócz nielegalnej kontrmanifestacji, w której brali udział tzw. Obywatele RP, w sposób skandaliczny pochód próbowała zablokować policja na polecenie prezydenta Katowic Marcina Krupy.

Marcin Krupa, jeszcze przed rozpoczęciem marszu, ogłosił na briefingu prasowym, że Katowice „są przeciwko nacjonalizmowi i faszyzmowi”. Słowa te traktujemy jako dowód, że prezydent Katowic z góry nie chciał dopuścić do przejścia legalnej manifestacji Młodzieży Wszechpolskiej. Według przesłanych nam relacji uczestników marszu zebrani na miejscu policjanci mówili wprost, że zgromadzenie narodowców i tak zostanie rozwiązane.

Zanim marsz wyruszył, na jego trasie została zorganizowana nielegalna kontrmanifestacja, której uczestnikom nie podobało się to, że młodzi patrioci chcą po raz ósmy uczcić pamięć śląskich bohaterów.

W tej sytuacji policja na polityczny przykaz prezydenta Marcina Krupy rozwiązała legalną manifestację i zaczęła atakować jej uczestników. Kilku działaczy Młodzieży Wszechpolskiej zostało zatrzymanych i przewiezionych na komendę za udział w nielegalnym zgromadzeniu. Tak ostrych środków nie użyto wobec Obywateli RP, Antify i reszty osób z nielegalnej kontry. Na szczęście uczestnicy marszu dotarli pod Pomnik Śląskich Powstańców, gdzie dokończono uroczystości.

Sytuacja jest tym bardziej bulwersująca, że Marcin Krupa kandyduje na prezydenta Katowic z poparciem Prawa i Sprawiedliwości. Należy przy tym dodać, że trzy lata temu Krupa zakładał komitet wyborczy Bronisława Komorowskiego.

Z kolei szef MSWiA Joachim Brudziński zasugerował na Twitterze, że na manifestacji były „osoby eksponujące faszystowskie i nazistowskie symbole”. Z tego miejsca prosimy zatem pana ministra o wskazanie „faszystowskich i nazistowskich symboli”, które pojawiły się na tegorocznym Marszu Powstańców Śląskich. Prezydent miasta wskutek prób nielegalnych blokad legalnej manifestacji środowisk patriotycznych, argumentując decyzję troską o bezpieczeństwo, zdecydował się… rozwiązać legalny marsz.

Tę absurdalną sytuację dopełnia wypowiedź Joachima Brudzińskiego, na którą pozytywnie zareagował Bartłomiej Sienkiewicz. Ten sam, który według słów Pawła Wojtunika miał wydać polecenie spalenia budki pod ambasadą rosyjską na Marszu Niepodległości. Zachowanie policji podczas niedzielnej manifestacji do złudzenia przypominało działania służb mundurowych na marszach 11 listopada za rządów Platformy Obywatelskiej. Wczoraj politycy Prawa i Sprawiedliwości stanęli po stronie skrajnej lewicy tak samo, jak kiedyś robiła to Platforma Obywatelska.

Jako Młodzież Wszechpolska zrobimy wszystko co w naszej mocy, aby osoby zaangażowane we wczorajsze skandaliczne wydarzenia poniosły za nie odpowiedzialność. Po otrzymaniu decyzji o rozwiązaniu zgromadzenia złożymy od niej odwołanie. Nie ma zgody, niezależnie jaka partia sprawuje władzę, na pacyfikowanie patriotycznych, legalnych manifestacji.

Stowarzyszenia Młodzież Wszechpolska