Home / Oświadczenie / Oświadczenie Okręgu Pomorskiego ws pomówień KODu

Oświadczenie Okręgu Pomorskiego ws pomówień KODu

W obliczu ostatnich nasilających się ataków ze strony członków stowarzyszenia Komitet Obrony Demokracji, pragniemy zaznaczyć, że jako współorganizatorzy obchodów jakże smutnej rocznicy agresji sowieckiej na Rzeczpospolitą z 17 września 1939 roku, ubolewamy nad tym, że przypominanie Polakom o tak istotnej dacie przeszkadza członkom KOD.

Dzień ten, niewątpliwie można określić mianem najczarniejszego dnia z naszej nowożytnej historii. To data, która otwiera okres 50 lat mordów, poniżania bohaterów, zsyłek na pewną śmierć, odbierania Polakom ich godności, historii, tradycji, deptania po honorze narodowym, Świętej Wierze Katolickiej. Był to też okres burzenia moralnego kręgosłupa narodu i zaawansowanej indoktrynacji Polaków ówcześnie żyjących, co nie pozostało bez wpływu na kolejne pokolenia. Niestety efekty tej pracy „braci” bolszewików jest widoczny także dzisiaj. Działania Komitetu Obrony Demokracji pokazują, że niektórzy członkowie w jego szeregach lekcje historii pobierali zapewne u „najtęższych umysłów” sowieckiego aparatu bezpieczeństwa. Plucie jadem, rzucanie bezpodstawnymi oskarżeniami, nazywanie każdego patrioty czy nacjonalisty mianem faszysty lub nazisty, zakłamywanie historii oraz szkalowanie pamięci bohaterów narodowych, to właśnie metody działania KOD-u. Najwyraźniej tak jak dla komunistów, tak i dla Komitetu Obrony Demokracji, lepiej byłoby gdyby Polacy zapomnieli o niezbyt chlubnym udziale sowietów w smutnym rozdziale naszej XX wiecznej historii.

Jednakże są w Tczewie środowiska, tak jak i przed 50 laty, które w obliczu sowieckiej czy demoliberalnej propagandy nie chowają się w cieniu tylko z godnością i wytrwałością prowadzą walkę o godne upamiętnianie ofiary krwi, jaką nasi przodkowie złożyli na ołtarzu wolności.  Młodzież Wszechpolska organizowała, organizuje i będzie organizować obchody ważnych dla naszej wspólnej historii rocznic czy świąt. W dalszym ciągu będziemy kultywować pamięć naszych bohaterów z Narodowych Sił Zbrojnych oraz innych oddziałów podziemia niepodległościowego.

Żadne powarkiwania środowisk stosujących metody propagandowe podobne do tych wykorzystywanych przez marksistów nie powstrzymają Polaków przed oddawaniem hołdu i upamiętnianiem narodowych bohaterów. Najlepszym przykładem tego sowieckiego zaplecza KOD jest osoba Prezydenta Tczewa, który wbrew woli mieszkańców w dalszym ciągu szpeci miasto pomnikami upamiętniającymi „wyzwolenie” jakie zafundowała Polakom Armia Czerwona. Równie dobrze możemy zadać pytanie: Skoro KOD-owi nie podoba się upamiętnianie takich rocznic, czy oznacza to poparcie dla działań Armii Czerwonej na terenach Polski w 1939 i latach późniejszych? Czy może członkowie KOD są bezpośrednimi ideowymi i materialnymi spadkobiercami komunistów? Nas wyzwiska nie poruszą. Przyzwyczailiśmy się już, że nasi ideowi przeciwnicy plują jadem w żałosny i zarazem specyficzny dla siebie sposób.

Bartosz Berk
Prezes Zarządu Głównego Młodzieży Wszechpolskiej